Nyelvek

Bálint Orsolya

újságíró, kritikus, KÖM-tag

L1-tag (2015 – 2017)

 

10 kérdés – 10 válasz
Hol ébrednél fel holnap legszívesebben?
A saját ágyamban, mikor hozzám bújnak a gyerekeim, csak jóval később, mint szoktak.

Van olyan könyv, film, darab, vagy zeneszám, amiről úgy érzed, rólad szól?
A Hajrá, boldogság! című filmből Poppy, a bohókás, jókedvű, a napos oldalt mindenben helyzetben megtaláló lány, és a Sráckorból az anya is nagyon én vagyok.

Mi volt a legdurvább tinédzserkori lázadásod?
Kislány korom óta nem volt levágva a hajam, mert apukám mindig azt mondta, egy lány hosszú hajjal szép. 16 évesen csutkára levágattam, előzetes figyelmeztetés nélkül. Nem szép, hanem értelmes akartam lenni. Néha még elgondolkodom, jól döntöttem-e.

Mivel foglalkoznál, ha nem azt csinálnád, amit most?
Ott állnék, ahol azok, akikről most írok. Több művészeti ágban is kipróbáltam magam, a képzőművészettől a színjátszáson, táncon át a zenélésig, de az írásban találtam meg a legnagyobb örömforrást és a hivatásomat.

Mi az első három tétel a bakancslistádon?
Egyszerűen csak írni, feladat, megkötés és határidő nélkül. Gagát, Ohad Naharin mozgásnyelvét tanulni. Megnézni a sarki fényt.

Mi a legnagyobb félelmed?
Elveszíteni az életkedvemet.

Milyen fölösleges dolgokra pazarolod a legtöbb időt?
Szenvedélyesen gyűjtöm az inspiráló fotókat, műalkotásokat, zenéket, filmrészleteket, gondolatokat, feljegyzéseket, aztán nem csinálok semmit.

Milyen történelmi vagy kitalált személyiséggel innál meg szívesen egy kávét/teát/pohár bort?
Ady Endre, Nagy László, Julio Cortázar, Samuel Beckett, Ohad Naharin, Louise Bourgeois, Mary Wigman, David Lynch, Cormac McCarthy, PJ Harvey, Man Ray, Jean Cocteau, John Cage, Frenák Pál, Wes Anderson, William S. Burroughs, Charlotte Gainsbourg, Marina Abramovic, Björk, Friedensreich Hundertwasser, Tom Stoppard, Joan Miró, The Strokes, Jirí Menzel, Boris Vian, Kurt Vonnegut, Bill Murray, Frida Kahlo, P. Howard, Nils Frahm, Sofia Coppola, Che Guevara, Darth Vader – kávé jöhet bármikor.

Mi az az egy dolog magaddal kapcsolatban, ami másokat szerinted meglepne?
Külsőre talán törékenynek tűnök, de kemény csaj vagyok.

Hogy látod magadat tíz év múlva?
Továbbra is sokat dolgozom, de már elsősorban a szerelem-projekteken, mint az L1 Egyesület Kritikai Önképző Műhelye (KÖM), melyből ekkorra törekvéseink szerint nemzetközi szinten is elismert táncírói és táncelméleti szakmai műhelyt építünk. Mivel a gyerekeim is lassan felnőnek, több időm jut az utazásra, nemzetközi fesztiválokra, és saját művészeti projektekre.

(2015. május)