Nyelvek

Szász Zsófia

kortárstáncos

L1-rezidens 2021

 

10+1 Kérdés – 10+1 Válasz

– Van olyan könyv, film, darab, vagy zeneszám, amiről úgy érzed, rólad szól?
– Film most talán a Csillagpor; zene pedig David Motion, Sally Potter, Jimmy Somerville: Coming; és a Tolcsvay testvérek Magyar mise című műve nem mondanám, hogy rólam szól, de van vele, meg velem valami.

– Mi volt a legdurvább tinédzserkori lázadásod?

– Egyszer kaptam karácsonyra egy Hello Kittys táskát… azt se tudtam mi az, de utáltam az tuti. Viszont szerettem, akitől kaptam és valamiért azt hittem ez azt jelenti, hogy hordani kell. Sosem éreztem magamat befogadva az osztálytársaim között, megjelentem a táskával, a magasba emeltem és kijelentettem: „röhöghettek, én akkor is fogom hordani ezt a táskát”, hát így, hogy lázadás-e vagy nem, az biztos, hogy még most is átfut rajtam a hideg, ha visszaemlékszem. Talán abban nyilvánult meg az én lázadásom, hogy olykor kellemetlenkedtem, sokat keseregtem azon, hogy nem tartozom ide se, oda se, de azért mégiscsak inkább csináltam a magam dolgát.

– Mivel foglalkoznál, ha nem azt csinálnád, amit most?

– Hál’ az égnek, kevés dolog van, amit nem csinálok, pedig csinálnám. Játékokat terveznék legszívesebben vagy rajzfilmeket, felnőtteknek is való meséket írnék és rajzolnék.

– Milyen évszámot írnál be egy időgépbe, és miért?

– Időszámításunk-előtt, legalább 20.000 mondjuk, úgy érezném, az emberiség babája vagyok, kíváncsi vagyok az milyen.

– Mi a legnagyobb félelmed?
– A tehetetlenség.

– Milyen „fölösleges” dolgokra pazarolod a legtöbb időt?

– A romantikus komédiák. Az borzasztó, mert leülök horgolni, és bekapcsolok mellé egy filmet, olyat, amire nem kell annyira odafigyelni, de aztán csak figyelek, pedig mindig ugyanaz. Aztán eggyel minimum több evés, mint kéne, az időtöltés végett, hát ez is társulhat az előző haszontalanhoz. Végül lehet még, hosszabb úton menni valahova, mert valami babona ügy eszembe jut a rövidebb útról, vagy csak úgy megérzésre hivatkozva (mondjuk ez néha bejön).

– Mikor és hol támadnak a legjobb ötleteid?

– Az unalom után. Vagy, van egy ilyen, „neki állok” érzet, abból is lehet valami, vagy van még egy tuti módszerem, hogy fogok egy egyszerű dallamot, és csak énekelek rá akármilyen szöveget, közben sétálok, aztán előbb-utóbb csak mondok véletlen valamit, amit használhatok, vagy úgy átalakul a dallam, hogy jó rá táncolni, vagy lesz belőle egy mese abból egy rajz vagy egy tánc.

– Milyen történelmi vagy kitalált személyiséggel innál meg szívesen egy kávét/teát/pohár bort?
– Hakuval; Sapphóval; a Fehér lóval.

– Mi a legrégebbi ruhadarabod?
– A nagymamám kabátja (50 éves).

– Mi az az egy dolog magaddal kapcsolatban, ami másokat szerinted meglepne?

– Kislányként egy barátnőmmel szerettük azt játszani, hogy WC-k vagyunk.

– Hogy látod magadat tíz év múlva?

– Sokféle dolgot csinálok, de egyben már otthonosan mozgok. Lehet, hogy nagyon megszeretek egyedül lenni, de lehet, hogy van egy kis családom.  

(2020. December)