Nyelvek

AZ ELŐADÁS ELMARAD A HELYSZÍN VISSZALÉPÉSE MIATT!

Februártól 13-tól képzőművészeti szabadegyetem indul a Pinceszínházban. Olyan témakört kerestünk, mely kapcsolódik a színházhoz és az előadóművészetekhez, így az úgynevezett élőművészetekre (happening, fluxus, performance, body art stb.) esett a választásunk.

Ezen művészeti irányzatok a múlt század 60-as, 70-es éveiben születtek Amerikában és Európában.

A dadaizmus, absztrakt expresszionizmus, akciófestészet, pop-art által felvetett, a művészet létére vonatkozó problematika volt a táptalajuk.

Közös jellemzőjük, hogy tagadták a művészet felsőbbrendűségét, így elvetették a hagyományos médiumokat és a művészetet kiterjesztették az élet egészére. Gyakran használták a színház, költészet, építészet, tánc, zene eszközeit. A művészek előszeretettel használták saját testüket médiumként vagy profán hétköznapi tárgyakat. Olyan művészek tartoznak ide mint Allan Kaprow, George Brecht, Yoko Ono, Marina Abramović. Hatásuk nagyon fontos a XX. század második felének és a jelen művészet megértésének szempontjából.

Az előadások során a téma magyarországi szakértői és jeles művészek közvetítésével megvizsgáljuk az átfedéseket a különböző művészeti ágak és az élő művészeti irányzatok között. Sorra vesszük a zenével, a színházzal, a tánccal, a költészettel és videóművészettel való izgalmas kapcsolatot. Emellett különböző reprezentációs formákat variálva (video, élő előadás) a közönség nem csak a tudásnak, de magának az élménynek is részesévé válik.

A belépés ingyenes, azonban regisztrációs jegyet kell igényelni a Pinceszínház pénztárában nyitvatartási időben!

2012. júniús 4. hétfő, 16.00 óra

Fénnyel formált (mozgó) kép. Tánc és képzőművészet találkozása a XX. század második felének előadó-művészetében

Előadó: Vincze Gabriella művészettörténész

Meghívott művészek:  Ladjánszki Márta táncművész, koreográfus és Koroknai Zsolt képzőművész, közreműködik: Kovács Noémi

Pinceszínház

1093 Budapest, Török Pál utca 3. (a Kálvin térnél)

218-0116

szervezes@pinceszinhaz.hu

www.pinceszinhaz.hu 

www.facebook.com/pinceszinhaz A belépés ingyenes, azonban regisztrációs jegyet kell igényelni a Pinceszínház pénztárában nyitvatartási időben (hétfő, péntek 14.00−19.00, kedd, csütörtök 11.00−19.00, szerda 14.00−21.00). Telefonszám: 218-0116.