Nyelvek

L1danceFest 2014 füzete

“Amióta 2010-ben átvettem a budapesti Cseh Centrum vezetését, az L1danceFest az egyik legfontosabb - és legkedvesebb - magyarországi partnerünknek tekintem. Ladjánszki Márta vezetésével a fesztivál – főleg a közép-európai tánc- és mozgásszínház területén - jelentősen hozzájárult annak a szabad és kreatív nemzetközi közegnek a kialakulásához, ahol az élő művészet a mindennapi élet szerves részévé válik. Magát a fesztivált szigorú dramaturgiai alapelvek alapján alakítják ki, az előadásokban fontos szerepet játszik a műhelymunka és a jellegzetes kísérletező akcentus. Bár, bevallom, nem mindig tudtam lépést tartani velük, de Márta egy bájos és egyúttal mélyen racionális személyiség, akivel akkor is öröm tárgyalni, ha az ember esetleg nem ért vele egyet. Mert ő mindig pontosan tudja, mit akar és miért.”   
Michal Černý - Cseh Centrum Budapest (2014)

“Amikor először találkoztam az L1 Egyesület művészeivel a düsseldorfi táncvásár rendezvényén 2012-ben, megfogott az az elszántság, amivel az egyesület tagsága és vezetői képviselik a független magyar táncművészek, képzőművészek és zeneszerzők összefogását. Céljuk, hogy egy egyesületi formán belül társadalmi munkában igyekezzenek lehetőségeket találni kül- és belföldön, kiépítsenek egy élő szervezetet, ami folyamatosan kapcsolatban van külföldi intézményekkel, támogatásra méltó elgondolás. Teszik ezt meggyőződésesen azért, hogy a magyar művészek utat találjanak a határon innen és túl és kortárs művészekként vigyék a hírét a sokszínű magyar kultúrának.
Első együttműködésünk alkalmával, ahol Palma de Mallorca-n a közbenjárásomra táncfilmet és utcai táncakciót mutattak be az egyesület művészei, megbizonyosodhattam körültekintő és odafigyelő, más kultúrára is kíváncsi tulajdonságukról és nem utolsó sorban megbízható, hosszú távon építkező gondolkodásmódjukról.
2013-ban volt szerencsém az egyesület meghívására az L1danceFest 5-napos nemzetközi fesztivál külföldi meghívott szervezőjeként végigkövetni az előadásokat, minden kísérőeseménnyel, és nagyon meggyőző volt a professzionális szervezés, a zökkenőmentes kommunikáció, a széleskörű gondolkodás művészeti ágak és országok között és a magas színvonalú meghívott előadások összessége.
Örömömre szolgált látni, hogy más nemzetközi intézmények és követségek is támogatják már évek óta ezt a nagyszerű eseményt és szervezetet.
Tudva azt, hogy a szervezőgárda önkéntes módon szervezi ezt a 13. éve működő fesztivál-formát, mindenképpen támogatásra érdemesnek és izgalmasnak tartom a munkájukat és ajánlom az Önök figyelmébe is. A Magyarországra érkező nemzetközi művészek hírét viszik a jó szervezésnek és nagyszerű eseménynek, valamint a fellépő magyar művészek egy nemzetközi színvonalú fesztiválon lehetőséghez jutva bebizonyíthatják tudásukat.”
Harmati Ágota - művészeti menedzser - Mallorca Cultura (2014)

Az 1998-ban létrejött és 2002-ben hivatalosan megalapított, kezdetben főleg független magyar táncművészeket tömörítő L1 Egyesület egyik alapvető célkitűzése a kortárs tánc népszerűsítése – külföldi és magyar produkciók és koprodukciók létrejöttének elősegítése, valamint tehetséges művészek munkáinak bemutatása révén. Az L1 Kortárs Táncfesztivál (új nevén L1danceFest) az egyesület legjelentősebb, évente megrendezésre kerülő eseménye az elmúlt időszak során fokozatosan alakult át egy egyre szélesebb földrajzi és előadó-művészeti spektrumot felölelő nemzetközi szemlévé, mely már nem csupán az L1-tagoknak és rezidens művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, hanem elsősorban neves külföldi fellépők munkáit igyekszik megismertetni a magyar közönséggel.

Program L1danceFest 2014
szeptember 17.

19:00 / MU Színház Frissek Minifesztivál - Elegy 2. fellépnek: Simányi Zsuzsanna,  Szamosi Judit, Horváth Ádám Márton, Lukáš Karásek (CZ)
20:30 / MU Színház Ladjánszki Márta (H) UNTITLED - a meditation in one act - premier
21:30 / MU Színház Ruri Mitoh (J) ESQUISSE

szeptember 18.
19:00 / BAKELIT M.A.C. Nemzetközi Együttműködésben - bemutatkoznak az L1 Egyesület nemzetközi együttműködései
20:30 / BAKELIT M.A.C. Vava Ştefănescu (RO) ...After all

szeptember 19.
19:00 / MU Színház Herold Eszter (H) Vizitáció - premier
20:00 / MU Színház kadrinoormets-Kadi Maria (EST) an hour of
21:30 / MU Színház Biczók Anna-Meszerics András-Czitrom Ádám (H) Kutyát nem eszünk - premier

szeptember 20. fókuszban Izrael
19:00 / MOM - a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben

Uri Shafir (IL) Fail better
Nadar Rosano (IL) Asphal

Hillel Kogan (IL) We love Arabs

szeptember 21.
18:00 / Jurányi Inkubátorház Roberta Milevoj (HR) Roberta Again
20:00 / MU Színház VerTeDance (CZ) Simulante Bande

Kísérő programok / Accompanying events:
szeptember 15-22.
L1-portré sorozat címen Szabó Roland fotókiállítása

szeptember 16. 19:00 / CEU (Central European University) Japanese Garden - az előadás ingyenes
“bemelegítő” kísérő esemény
Ladjánszki Márta-Varga Zsolt duett

TALKING THROUGH V4+ nyitott vitabeszélgetések a Bálint Orsolya vezetésével – minden nap közvetlenül az előadások után

szeptember 17-18. 10:00-11:30 / Magyar Táncművészeti Főiskola Kazinczy utca
Uri Shafir (IL) Gaga workshop - előzetes bejelentkezés szükséges L1dancelab@gmail.com

szeptember 20. 10:00-13:00 / Trafó Stúdió
Ben J. Riepe (D) Identity.Move! workshop - előzetes bejelentkezés szükséges L1dancelab@gmail.com

szeptember 21. 10:00-13:00 / Trafó Stúdió
Nadar Rosano (IL) kortárs tánc workshop - előzetes bejelentkezés szükséges L1dancelab@gmail.com

Jegyek az előadások helyszínein, illetve az ismert jegyirodákban és online is kaphatók.

Főszervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és programkoordinátor: Ladjánszki Márta

Asszisztens: Szilágyi Enikő
Fordítás és interjúk: Sándor Zita
Házigazda: Kovács Noémi Anna, Varga Zsolt
Talking through V4+ beszélgetések vezetője: Bálint Orsolya
Sajtómunkatárs: Vég Szilvia
Fő technikus: Payer Ferenc
Külön köszönet: Harmati Ágota, Michal Černý

Grafika: Korolovszky Anna

Helyszínek: Bakelit M.A.C., CEU, Jurányi Inkubátorház, MU Színház, Műhely Alapítvány stúdiója, Nemzeti Táncszínház, Táncművészeti Fősikola

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI

Együttműködő partnerek: Cseh Centrum Budapest, Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, Izraeli Kultuárlis Intézet Budapest, Izrael Állam Nagykövetsége, Japán Alapítvány Budapest, Magyarországi Észt Intézet, Műhely Alapítvány, Román Kulturális Intézet Budapest

Művészeti együttműködő partnerek: Fufavi, Mei Kawa, Romani Design, TiCCi Rockabily Clothing

Médiatámogatók: fidelio, táncélet.hu, színház.hu

Egyes előadások támogatói:
Israeli Ministry of Culture and Sport, Tmuna Theater Israel, The Choreographers Association Israel, STÜ, Estonian Ministry of Culture, Sleeping Beauty Castle and Nordic-Baltic Mobility Programme, 'Ballet Master Albert Gaubier's, Tel Aviv Municipality, International Art Foundation, Town of Pula and Ministry of Culture of the Republic of Croatia, OrganWorks, New Web, Hazira Performance Art Arena, MHMP, MKČR, Nadace Vodafone, METROSTAV a.s., Nemzetközi Visegrádi Alap, Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, Orkesztika Alapítvány, NKA

Helyszínek:
MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. www.mu.hu
Bakelit M.A.C., 1095 Budapest, Soroksári út 164. www.bakelitstudio.hu
Jurányi Inkubátorház, 1027 Budapest, Jurányi u. 1-3. www.fuge.hu
Nemzeti Táncszínáz, 1014 Budapest, Színház u. 1-3. www.nemzetitancszinhaz.hu
CEU, 1051 Budapest, Nádor utca 9. www.ceu.hu

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

www.L1.hu
http://l1dancefestival.blogspot.hu
http://talkingthroughv4plus.blogspot.hu