Nyelvek

I.M! azaz Identity.Move!

Vagyok. Ki vagyok, mi vagyok, hol vagyok, hogy vagyok? Ezt a témát járja körül az EU legújabb kulturális együttműködési projektje az Identity.Move!, ami egyedülálló módon 14 ország (Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia) összefogásából született és a varsói Goethe Intézet koordinálásával zajlik. 

A program tulajdonképpen egy nemzetközi platform a kortárs tánc és egyéb társművészetek elméleti és alkotói kutatásához, amelyben egy olyan rezidencia lehetőség nyílik 24 kiválasztott művész részére, amely során az alkotók 4-6 héten keresztül a produkció létrehozás kényszere nélkül kizárólag az identitás témájával foglalkozhatnak a kortárs tánc szűrőjén keresztül. Csakis a folyamat a lényeg, semmiképp nem az eredmény!

Március 27. és 30. között az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület, az EU-s projekt egyedüli magyarországi társ-partnereként részt vett a lublini szimpóziumon, ahol először találkozott a 24 kiválasztott művész a partnerországok képviselőivel, a kurátorokkal, meghívott előadókkal és vendégművészekkel. A szimpózium programja hallatlanul színes és izgalmas volt és nem utolsó sorban bemutatkozást biztosított Fülöp Lászlónak a kiválasztott magyar táncos-koreográfusnak.  

(Kovács Noémi - az I.M! program koordinátora az L1 Egyesület tagjaként)

Az az izgalmas ebben a kezdeményezésben, hogy egy számomra teljesen idegen alkotóval - esetemben még csak nem is a táncművészet területéről, hanem vizuális művészeti területről érkező -, Georgia Voudouri-val dolgozhatom együtt egy olyan törékeny és megfoghatatlan témán, mint az identitás kérdése. Egymáson keresztül nem csak az egyéni értelmezések kerülnek majd górcső alá, szűrődnek át és vizsgálódnak felül, hanem megkerülhetetlenül, közösséget formálva, egy közös identitásra is rákérdezünk a folyamat során. A leválasztás, izoláció, oppozíció helyett én inkább arra fókuszálok, mi minden köt össze bennünket, embereket - alkotóként és alkotásként is egyszerre, párhuzamosan létező élőlényeket - , így a kutatásunkat is igyekszem ilyen irányba terelni. A program másik igen lényeges eleme, hogy a különböző alkotói eljárásokra és a tényleges kutatásra helyezi a hangsúlyt, háttérbe szorítva a végeredmény vagy produkció eladhatóságának kérdését, ami a rizikók tényleges vállalásra bátorít: nem csak elvárja, de biztosítja is az eszközöket ahhoz, hogy bemerészkedjünk ebbe a szimbolikus, sűrű és ismeretlen rengetegbe. A lublin-i Szimpóziumon határozottan elindult valami izgalmas és előremutató folyamat, így kíváncsian és kissé türelmetlenül várom a következő állomásunkat, amely egy 5 hetes rezidencia lesz a nyár közepén.

(Fülöp László - L1 Egyesület tagja, az I.M! program magyar művésze)

Fülöp László (H) és Georgia Voudouri (GR) 2014 július-augusztusában Poznan-ban az Art Stations Foundation (PL) vendégei lesznek!

www.identitymove.eu / www.L1.hu