Nyelvek

L1danceFest 2012
szeptember 19-23.
MU Színház, Nemzeti Táncszínház, Bakelit M.A.C., Krétakör Bázis

L1danceFest blog oldala

L1danceFest 2012 programfüzete

“Tavaly, a katalán táncosok fesztiválnyitó előadását nézve a Gödör Klub előtti szabadtéren, ahogy munkából hazafelé tartó budapestiek cirkáltak körülöttük, rögtön beleszerettem a L1danceFest-be. Olyan volt, mint egyfajta hívó szó: gyere, csatlakozz hozzánk, az ajtó előtted is nyitva áll!... Akik készek voltak rá, és valóban beléptek a színházi térbe, egy egyedülálló, ötnapos utazáson vehettek részt (főként) a közép-európai kortárs tánc- és színház világában. Hála Ladjánszki Márta koreográfus, táncos, szervező, mozgató erejének, számtalan utazásának és kemény munkájának, olyan program állt össze, amely egyszerre volt szigorú és sajátosan sokszínű, miként az a legkiválóbb kurátoroktól elvárható. Az ’itt és most’ jegyében nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy szakmai kapcsolatok épüljenek, a meglévők pedig szorosabbra fonódjanak a kulturális élet aktív alakítói között. Mindez egy olyan nyüzsgő régióban, amely évtizedeken át szinte mozdulni sem tudott, és kultúráját megmutatni vagy megosztani is csak ritkán volt alkalma, nemhogy fel tudta volna annak egyediségeire hívni a világ figyelmét.  Egy villanás erejéig nekem is lehetőségem nyílt belepillantani jó pár magyar, cseh, osztrák, lengyel, szlovák és szlovén alkotó munkájába, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy perspektívánkat szélesítsék, képzelőerőnket felébresszék és végül igen, azért is, hogy minket, nézőket szórakoztassanakt.” Ewan McLaren (CA/CZ), a Motus – Alfred ve Dvoře színház vezetője

Az 1998-ban alapított, kezdetben főleg független magyar táncművészeket tömörítő L1 Egyesület egyik alapvető célkitűzése a kortárs tánc népszerűsítése – külföldi és magyar produkciók és koprodukciók létrejöttének elősegítése, valamint tehetséges művészek munkáinak bemutatása révén. Az L1 Kortárs Táncfesztivál (új nevén L1danceFest) az egyesület legjelentősebb, évente megrendezésre kerülő eseménye az elmúlt időszak során fokozatosan alakult át egy egyre szélesebb földrajzi és előadó-művészeti spektrumot felölelő nemzetközi szemlévé, mely már nem csupán az L1-tagoknak és rezidens művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, hanem elsősorban neves külföldi fellépők munkáit igyekszik megismertetni a magyar közönséggel.

Az idei év meghívott országai: Chile, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Japán, Lengyelország, Nagy Britannia, Németország, Svájc, Svédország és az USA.

Az 5 nap alatt több mint 10 előadás, beszélgetések és workshopok!

Meghívott külföldi előadások:
Christine Borch (DK/DE) / The body that comes
Cie József Trefeli (HU/CH) / JINX 103
Daniel AlmgrenRecén (SE/PL) / dance(Rafał)
Granhøj Dans (DK) / Men & Mahler
Ligia Manuela Lewis (USA/DE) / Sensation 1.
Maik Riebort (DE) / This meaning
Me and the Machine (UK) / When we meet again (introduced as friends)
Nanohach (CZ) / Suna No Onna (Sand woman)
Naoko Tanaka (JP/DE) / Die Scheinwerferin
Rodrigo Sobarzo de Larraechea (Chile/NL) / Mining

Hazai előadások:
Frissek Speciál – Respect Art Project
Ladjánszki Márta (HU/PL) / JOSHA – portré
Vass Imre (HU) / GAP – The soloist - PREMIER
Zéró Balett (HU) / A hang közepe

Workshopok:
Joe Alegado (USA/CZ) / Limon based modern dance training, Maik Riebort (DE) / Improvisation and Composition
Me and the Machine (UK) / Innovative uses of interactive media

Video corner: Yukari Uto (JP), Csernák Boldizsár (HU/GB)

Beszélgetések a meghívott fellépőkkel a Talking through V4+ sorozat keretében

Kísérő programok:

DANCE SCRIPT – Laboratory of Dance Criticism, Szeptember 20-24. / Krétakör Bázis, 1093 Budapest, Gönczy Pál u. 2. II./5.
A program zárt csoportban zajlik.
A professzionális tánckritikai workshop célja, hogy a résztvevő fiatal szakírók, tánckritikusok és elméleti szakemberek közösen próbálják meg (újra)definiálni a tánckritika szerepét a kortárs szocio-kulturális kontextusban, valamint a befogadó szerepét a megértés folyamatában.
A workshop vezetésére fiatal szakértőket (tánc- és színikritikusokat, dramaturgokat, kulturális animátorokat, újságírókat) kértünk fel Kelet-Közép-Európából.

TALKING THROUGH V4+ nyitott vitabeszélgetések a DANCE SCRIPT tánckritikai laboratórium résztvevőinek közreműködésével – minden nap az előadások után.

MA/MŰ MÉ/DIA válogatás a MAMŰ tagok mozgóképes alkotásaiból, Szeptember 18-24. / MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. (www.mamu.hu)
A MAMŰ Galéria mint az alkotó munka bázishelye, egy "élő művészeti helyszín" ahonnan a művészek kitekintenek az alkotás elemző és fejlesztő kollaborációjára, mozgóképes alkotásaikra, egyúttal reflektálva saját történeti és kortárs környezetbe helyezett műveikre.

“Akkor és ott” Pásti Nóra kiállítása, Szeptember 18-24. / MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17.

Helyszínek: Bakelit M.A.C., MU Színház, Nemzeti Táncszínház, Trafó Stúdió, Krétakör Bázis, Magyar Táncművészeti Főiskola

Szervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és programkoordinátor: Ladjánszki Márta
Programasszisztens: Ádám Andrea

 

WORKSHOP-ra jelentkezési lehetőség:

Limón-alapú modern tánctréning Joe Alegado (USA/CZ) vezetésével
Szeptember 19., 12:30–15:30 / Magyar Táncművészeti Főiskola, 1075 Budapest, Kazinczy u. 42-46.
Jelentkezés: L1dancelab@gmail.com
A workshop díja: 3.000 HUF
A workshop során a testkoordináció folyamatára, csontfelépítésünk feltérképezésére és a légzés tudatosságára helyezzük a hangsúlyt. A táncosok mozgásminták segítségével fedezik fel, hogyan hasznosíthatják a törzs kibillentéséből és a súlyátadásból keletkező erőt. Felfedező utazásunk során különböző mozgáselemeket és kombinációkat is elsajátítunk, amelyekből az óra utolsó 15-30 percében egy rövid koreográfiát állítunk majd össze.

Me and the Machine (UK) / workshop
Szeptember 22., 14:00-17:00 / Krétakör Bázis, 1093 Budapest, Gönczy Pál u. 2. II./5.
Regisztráció / Registration: L1dancelab©gmail.com
Workshop-díj: ingyenes

JÁTSZÓTÉR – Kompozíciós és improvizációs workshop Maik Riebort (DE) vezetésével


Szeptember 22-23., 11:00–15:00 / Trafó Stúdió, 1094 Budapest, Liliom u. 41.
Jelentkezés: L1dancelab@gmail.com
A workshop díja: 5.000 HUF
”A játék a természet velejárója, amely kezdetektől befolyásolta a világ alakulását, az anyag elrendeződését, annak élő struktúrákba szerveződését csakúgy, mint az ember társas viselkedését.” (Manfred Egon)
A játék természetes állapot. Mindenki játszik, játékokkal, számítógéppel, gondolatokkal, szabályokkal, másokkal és önmagával. A játékot felfoghatjuk akár a valóság manifesztációjaként is. Az elmúlt 10 évben a játék a performansz kontextusában is megjelent. (Xavier le Roy: „Ön-interjú”, 2001) A kurzus maga is egyfajta játszótér kíván lenni. Improvizációs játékokon és feladatokon kerszetül gyakoroljuk az előadás művészetét és hozunk létre kölcsönös visszajelzéseken alapuló párbeszédet. Hogyan válik a részvétel/interakció kreatív, folyamatosan alakuló beavatkozássá a performansz kontextusában? A résztvevők eszköztárából egy szabad hozzáférésű platformot építünk. Készen állsz rá, hogy játssz, izzadj, reflektálj és előadj?

Az L1danceFest ismert, hazai tervezőkkel működik együtt idén is, melynek keretében minden nap más-más tervezőcsoport ruháit viselik az es házigazdái.
ZAGABO, BLUE PAPRIKA, MANIER, Mrs Herskin

Főszervező / Main organizer: L1 Egyesület

Helyszínek / Venues: Bakelit M.A.C., MU Színház, Nemzeti Táncszínház, Krétakör Bázis, Magyar Táncművészeti Főiskola, Trafó Stúdió

Főtámogatók / Main sponsors: NKA, EMMI, NEA

Együttműködő partnerek / Partners: Műhely Alapítvány, Kontakt Budapest, Krétakör Alapítvány, Japán Alapítvány, Lengyel Intézet, Cseh Centrum, Szlovák Intézet, Goethe Intézet, Dán Királyi Nagykövetség és Dán Kulturális Intézet, Francia Intézet Budapest, British Council, Bortársaság,International Visegrad Fund

Médiatámogatók / Media partners: FÜGE, fidelio, táncélet.hu, színház.hu

Egyes előadások támogatói / Sponsors of the invited performances: Instytut Adama Mickiewicza, Kulturstadt Genf, Innodekor Kft., Zatik Kereskedelmi Kft.

DNA Continuum Program támogatói / Supporters of the DNA Continuum Program: Nova Sit / New Web Association, European Council, Education and Culture DG Program, DNA (Development of New Art)

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
 

PROGRAM

szept. 19.
20:00 MU Színház – Christine Borch (DK/DE) / The body that comes
21:00 MU Színház – Cie József Trefeli (HU/CH) / JINX 103
21:30 MU Színház – Nanohach (CZ) / Suna No Onna (Sand woman)

szept. 20.
19:00 BAKLEIT M.A.C., Stúdió – Zéró Balett (HU) / A hang közepe / The middle of the sound
20:30 BAKLEIT M.A.C., Hangár – Naoko Tanaka (JP/DE) / Die Scheinwerferin – The shine thrower, a journey inside
21:30 BAKLEIT M.A.C., Stúdió – Rodrigo Sobarzo de Larraechea (Chile/NL) / Mining

szept. 21.
20:00 MU Színház – Ladjánszki Márta (HU/PL) / JOSHA – a portrait
21:30 MU Színház – Daniel AlmgrenRecén (SE/PL) / dance(Rafał)

szept. 22.
19:00 Nemzeti Táncszínház, Refektórium – Vass Imre (HU) / GAP – The soloist - BEMUTATÓ
20:30 Nemzeti Táncszínház, Nagyszínpad – Granhøj Dans (DK) / Men & Mahler – magyarországi premier / Hungaran premier

szept. 23.
17:00 MU Színház – Frissek Speciál (Buday Enikő performer / Dányi Kriszta (Morningdeer) énekes-dalszerző / Kertész Endre csellista / Nagy Csilla táncművész-koreográfus)
19:00 MU Színház – Ligia Manuela Lewis (USA/DE) / Sensation 1. – Conviction Series
19:00 MU Színház – Maik Riebort (DE) / This meaning

20:30 MU Színház - Cédric Dupire and Gaspard Kuentz (FR / "We don't care about music anyway" documentary film screening for free
 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. / We reserve the right to change the program.