Nyelvek

„Az L1 Egyesület bemutatja” LADJÁNSZKI Márta (H) SHOEGAZE

Alkotó- és előadótársak (L1-művészek):

HORVÁTH Ádám Márton – zeneszerző, zenész

GÁL HORVÁTH Bernadett – táncművész, pedagógus

KISS Anikó – rendező, koreográfus, performer

KOVÁCS István – szobrász, performer, előadó

KOROKNAI Zsolt DLA – képző- és vizuális művész, zenész

VARGA Zsolt – zeneszerző, zenész, előadó

MÓROCZ Eszter – táncos, előadó

SZILÁGYI Enikő – tréningvezető

BERGER Gyula – szakmai konzulens

LADJÁNSZKI Márta – ötletgazda, alkotó, koreográfus, táncos

Támogatók: L1 Egyesület, NKA Táncművészet Kollégiuma, EMMI, Streamlet Művészeti Egyesület, Regionális Kreatív Műhely, Műhely Alapítvány

www.L1.hu

„A shoegazing, vagyis »a cipő bámulása« egy brit alternatív zenei irányzat neve, ami az 1980-as évekre volt jellemző. Egy kb. 12 éves periódusban fejtette ki hatását és az ezt követő, amerikai grunge stílus beérkezése miatt el is tűnt a stílus, a bandák többsége fel is oszlott.

A shoegazing az indie-rock egy fajtája, ami azért kapta ezt az elnevezést, mert a zenekarok zenészei annyira bele voltak mélyülve a zenéjükbe, hogy úgy tűnt, mintha a zenélés közben egyfolytában a cipőjüket bámulták volna. De olyan meglátás is volt, hogy azért »bámulták« a padlót, mert a effektpedálokat figyelték. Ún. »gitárzajos« és »rejtetten dallamos« zenét játszottak. Az irányzat jellemzője, hogy hosszú lélegzetű, neopszichedelikus számokat és hangos gitárszólókat adtak elő, így meghatározója volt az elektronikus hangzás.” (Wikipédia forrás)

A SHOEGAZE című táncelőadás egy olyan térszenzitív (vagyis a térrel érzékenyen bánó, az adott térbe helyezett) élő zenei alkotás, miben a fenti hangzás megőrzése mellett a mozgásban az elmélyülést, a tiszta állapotot keressük. Az állapotokhoz a figyelés, figyelem, látás és nézés, bámulás stádiumaival foglalkozva jutunk el.

A bámulás szó maga rengeteg szinonimával rendelkezik, mégis mindegyik hangulatában picit mást jelent. A próbafolyamat alatt ezek különbségeivel foglalkozunk, ami kihat a teljes jelenlétre, állapotra és az adott karakter megformálására is.

Néz – Szemlél – Les – Figyel – Kémlel – Pásztáz – Pillant – Csekkol – Stíről – Szugerál – Fürkészik – Mered rá – Fikszíroz – Mustrál… (és még sorolhatnánk)

Nagyon sokféle minőség merül fel.

Az előadással az a célunk, hogy (mint a shoegaze zenei irányzat képviselői azt a ’80-as években tették) egyfajta meditatív állapotba vigyük a nézőinket és mindeközben az adott tereket járjuk be, hangulatképeket „vetítsünk” mozgással, hangzással, vizuális támpontokkal.

Az alkotásban olyan partnerek vesznek részt, akik mind (az idei évben biztosan) az L1 Egyesület művészei. Így van köztük 3 idei éves rezidens művész és 4 tag; de úgy is mondhatnám, hogy 4 táncos és 3 zenész; vagy akár 4 férfi és 3 nő…

A magyarkanizsai bemutatót egy 10 napos rezidencia előzte meg.