Nyelvek

NEW EUROPE FESTIVAL 2016
BEMUTATKOZNAK a Jarmila Jeřábková Award 2015 NYERTESEI

Nemzetközi kortárs tánc és táncszínházi fesztivál és verseny

Ladjánszki Márta és az L1 Egyesület második alkalommal kapott meghívást a prágai székhelyű Duncan Center-től, hogy a Nemzetközi Visegrádi Alaphoz közösen nyújtsanak be pályázatot. Szerencsére a program támogatásban részesült, ami nagyban segítette a verseny létrejöttét és a miniturné megvalósulását.

A New Europe Festival 2015 novemberben egy 5-napos esemény keretében mutatott be kortárs tánc- és színházi előadásokat. A pályázó országok mind az ún. ÚJ EURÓPA országai voltak, melyek a közelmúltban csatlakoztak az EU-hoz vagy tervezik a csatlakozásukat
A versenyre való jelentkezés kritériuma a be nem töltött 35. életév mellett, hogy a jelentkezők a fesztiválon két rövid koreográfiát mutassanak be, egyik ún. saját darab, másik pedig egy új bemutató. A tavalyi évben Ivana Loudová cseh zeneszerző munkáiból lehetett zenei kíséretet és inspirációt választani.
A versenynek a Divadlo Disk adott otthont Prágában.

Meghívott nemzetközi zsűritagok:
Eva Blažíčková (CZ) – táncpedagógus, koreográfus
Nina Vangeli (CZ) - színházi és tánc-szakíró
Márta Ladjánszki (HU) – táncos, koreográfus, egykori versenyző, az L1 Egyesület (H) művészeti vezetője
Paweł Korbus - performer, szobrász, a Chorea (PL) tagja
Milan Zvada (SK) - dramaturg, tanár, szakíró, a Záhrada (SK) projekt menedzsere
Jan Minařík (CZ/D) - táncos, fotográfus, a Tanztheater Pina Bausch (D) egykori tagja

A Jarmila Jeřábková Award civic association és a zsűritagok 2015-ban három helyezést adtak ki díjként, első díjjal jutalmazta Inga Mishina (RUS/CZ) szólómunkáit, második díjat kapott Roman Zotov (RUS/CZ) valamint harmadik díjat kapott Company EKS - Pavla Vařáková, Ondřej Krejčí (CZ/GB).

Támogatók, együttműködő partnerek:
International Visegrad Fund, L1 Egyesület, Záhrada, Stowarzyszenie Artystyczne Otwarta pracownia, Duncan Center, Jarmila Jeřábková Award civic association, Cseh Kulturális Minisztérium, Prága városa, Archa Színház, EMMI

www.L1.hu

Turné a Visegrádi régióban:
Bánská Bystrica/Besztercebánya (SK), Záhrada Szeptember 19.
Lublin (PL) Szeptember 21.
Prága (CZ), Archa Színház Szeptember 23.
Budapest (H), Szkéné Színház Szeptember 25.