Nyelvek

Ladjánszki Márta táncos-koreográfus – aki az L1 Egyesület művészeti vezetőjeként és több uniós és visegrádi kulturális projekt kurátoraként jól ismeri a régió kortárs művészeti életét – a héten zárult Mala Inventura Festival keretében vehette át a cseh kortárs színház és tánc nemzetközi megismertetéséért és népszerűsítéséért járó rangos DNA-díjat, amit a cseh Nova Sít’ művészeti szervezet alapított és kétévente adják át.

Prága már a századforduló óta olyan alkotóknak adott otthont, mint Franz Kafka, Max Brod, Alfons Mucha és Egon Erwin Kisch, de ma is az egyik legvonzóbb, legnyüzsgőbb művészeti metropolisz. Nem csak bohém hangulata, de a számos egyedülálló oktatási intézmény, a kultúra magas presztízse és kiemelt támogatottsága miatt is. „Ha az ottani művészeket megkérdeznénk, erről azért eltérő véleményeket mondanának” – véli Ladjánszki. „Noha Prága a központ, a színházi háttér és az egész gondolkodás nem olyan centrális, mint nálunk. Rengeteg szlovák művész is él ott, akik könnyebben boldogulnak a közös nyelv és múlt miatt. Kivételes szakembereket képeznek, akik az előadások hátterében is művészi igényességgel dolgoznak. Itt találtam meg a fénytervezőmet, Tomáš Moráveket, aki a prágai Fénytervezői Intézet oktatója is” – mondja a koreográfus, aki 15. éve az L1danceFest, hazánk egyetlen mozgás-alapú nemzetközi fesztiváljának főszervezője.

„Először a Jarmila Jeřábková nemzetközi koreográfusi verseny, majd más fesztiválok kapcsán már nem csak előadóként jártam Prágában. Számos bátor, kísérletező alkotót ismertem meg, akik közül többeket már a fesztiválunkra is meg tudtunk hívni. Ép és fogyatékkal élő táncosokkal lépett fel nálunk a VerTeDance társulat – hogy megmutassák, bárki képes a művészi ábrázolásra –, két alkalommal is járt nálunk a NANOHACH Együttes, a Handa Gote Reasearch & Development pedig a maguk által épített hangszereken, „talált” videókból készített montázsokkal hoztak létre komplex színházi élményt nyújtó előadásokat. Ők mind ismét vendégeink lesznek az L1danceFest 2016 - 15 év! ünneplése kapcsán.
De a jövőben is szeretnénk bemutatni olyan cseh művészeket, akiket szerintünk érdemes megismertetni a magyar közönséggel, de esetleg még nincsenek benne a nemzetközi körforgásban. Ebbe elsősorban a budapesti Cseh Centrum, a Visegrádi Alap és az állandó nemzetközi partnereink segítenek, sajnos itthoni forrásokhoz alig jutunk. Sokszor a kolbászfesztiválok nagyobb állami támogatást élveznek a kortárs kultúránál, és könnyebb ma külföldön elismerést kapnia egy magyar művésznek, aki semmilyen szinten nem politizál.”

A díjat Lucie Orbók, a budapesti Cseh Centrum igazgatója adta át. A díjazott köszönő beszédében elmondta, a díjat a teljes L1 Egyesület munkájának szóló elismerésnek tekinti.

"Bár nevesítve én vagyok a díj kapcsán, de elengedhetetlennek érzem megemlíteni, hogy az L1 Egyesületen belül sokan aktívan segítenek abban, hogy a gondolataimat, javaslataimat meg tudjuk valósítani, de nemzetközi partnereink is mindig készek az együttműködésre. Valamint az is nagyon fontos, hogy a budapesti Cseh Centrum és egykori vezetője Michal Černý, valamint a jelenlegi munkatársai is a kezdeti lelkesedésünk óta állandó partnerünk a megvalósításban."

Interjú - szinhaz.hu / Hír - Vasárnapi Hírek

Ceremónia - Cseh Tévé